vrijdag, februari 02, 2007

Opwarming van de aarde onomkeerbaar

De opwarming van de aarde van de laatste vijftig jaar is zeer waarschijnlijk veroorzaakt door de mens, staat in het nieuwe rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties dat vrijdagochtend openbaar is gemaakt. In het panel zitten enkele honderden wetenschappers en vertegenwoordigers van 113 regeringen.
Het rapport concludeert dat het fenomeen global warming nog honderden jaren zal doorgaan, of de mens nu wel of niet de hoeveelheid vervuiling weet in te dammen. Het proces van klimaatverandering, het opwarmen van de aarde en het stijgen van de waterspiegel is nu eenmaal al in gang gezet. Dat proces gaat door, ook als het broeikaseffect door menselijke maatregelen wordt gestabiliseerd, zo staat in het rapport.

Uit de Standaard.

Tja, zegt de cynicus in mij, kunnen we het licht in het vervolg gewoon lekker laten branden.

Labels: , , , ,

6 Comments:

Anonymous Lou said...

Alweer een illusie armer: volgens Al Gore was de opwarming wel nog omkeerbaar, als we er nu allemaal wat aan doen.

Het rapport stelt terecht vast dat een scenario met "nu" en "allemaal" niet realistisch is.

Maar alla, nieuwe strohalm en topper op de standaard.be: "wereldleiders willen debat"

3:41 p.m.  
Blogger yab said...

@lou: Ja, en toen Gore in zijn film zei dat de opwarming nog omkeerbaar was, wilde ik hem, misschien tegen beter weten in, graag geloven.

Afwachten of de wereldleiders genoeg moed hebben om heel zware knopen door te hakken. Ik zet mijn geld alvast in op: "niet".

3:59 p.m.  
Blogger gypsy_eyes said...

ik krijg al langer dan vandaag een knoop in mijn maag van deze toestand... triestig dat het 'goed nieuws' is dat ze der eindelijk iets willen aan doen. maar ja, zoals je zegt, zware knopen zullen alweer niet doorgehakt worden.

5:32 p.m.  
Blogger Cherry Blossom Girl said...

Het initiatief om 5 minuutjes de lichtknop uitgeschakeld te laten vond ik alvast geslaagd. Het helpt natuurlijk geen moer aan de opwarming op zich, maar het laat sommige mensen toch bewuster met energie omspringen, niet?

1:16 p.m.  
Anonymous Lou said...

"Bush tegen verplicht terugdringen broeikasgassen" ... niet dat het mij verbaast maar toch: *zucht*

8:44 p.m.  
Blogger yab said...

@lou: Inderdaad zucht. Hij zal de strijd tegen abortus belangrijker vinden. Prioriteiten, nietwaar?

@cherry blossom girl: Ik weet niet of dit initiatief mensen bewuster met energie zal laten omspringen. Ik denk dat vooral de mensen meegedaan hebben die zich al bewust waren van het probleem.

10:27 p.m.  

Een reactie posten

<< Home